|
RESEPTIT | | RAPUJA PERINTEISEEN TAPAAN. (6 annosta)- 50kpl rapuja.
- Iso kattila (esim. 12 litraa/50 rapua).
- Vettä n.7 litraa.
- Merisuolaa 35-40 g/vesilitra.
- Sokerinpaloja (50rapua/10-14 palaa).
- Kruunutilliä ( kaksi "ranteenvahvuista" nippua).
Kiehauta vesi, lisää merisuola, sokerinpalat ja toinen tillinippu.
Kiehauta kunnes sokeri ja suola liukenevat, poista tillit.
Veden kunnolla kiehuessa, lisää ravut yksitellen (suurimmat ensin).
Keitä 6-10 minuuttia. Aika mitataan viimeisestä ravusta.
Ravut jäähdytetään omassa liemessä johon lisätään uusi tillinippu.
Ravut ovat parhaimmillaan 12-72 tunnin kuluttua keittämisestä.
Tarjoillaan paahdetun leivän, voin ja tillisilpun kanssa.
Juomiksi sopivat oluet, viinit ja erilaiset snapsit.
| | ADELNÄSIN RAPUKEITTO (4 annosta)- n.30kpl rapuja.
- 150g voita.
- litra lihalientä.
- 2dl. kermaa
- 1,5 rkl. vehnäjauhoja.
- Porkkana.
- Puolikas salottisipuli.
- Laakerinlehti.
- Persiljaa ja cayennepippuria.
- Suolaa ja valkopippuria.
- 3 rkl sherryä.
- Tilkka konjakkia.
Ravut keitetään ilman tilliä. Pyrstö ja saksilihat otetaan talteen.
Ravun kuoret ja sisuskalut survotaan kattilassa voin kanssa.
Kaadetaan joukkoon lihaliemi ja lisätään laakerinlehti, porkkana,
salottisipuli, persilja ja valkopippuri. Kiehautetaan n.2 tuntia.
Keitto siivilöidään ja jäähdytetään. Keiton jäähdyttyä otetaan talteen
rapuvoi, joka jähmettyy pinnalle.
Rapuvoi ja jauhot laitetaan kattilan pohjalle. Lisätään jäähtynyt ja
siivilöity liemi ja kerma. kiehautetaan 15min. maustetaan suolalla ja
cayennepippurilla .Nostetaan kattila hellalta ja lisätään sherry ja konjakki.
Vispilöidään keitto vaahdoksi. Lisätään ravun pyrstö- ja saksilihat.
Keitto on valmiina tarjoiltavaksi.
alkuperäinen lähde:
kreivitär Eva Mannerheim-Sparren Keittokirjasta ”herkkusuille ja tavallisille nälkäisille”
| | HERKULLINEN RAPUSALAATTI (4 annosta)- 20 kpl perinteisesti keitettyjä rapuja.
- 2 dl keitettyä riisiä.
- 4 rkl maissia.
- 10 cm pala kurkkua.
- Pieni punainen tai keltainen paprika.
- 1 dl Becel majoneesia.
- Tilliä.
- Sitruuna.
Keitä ja jäähdytä riisi.
Pilko kurkku ja paprika pieniksi paloiksi.
Sekoita riisi, kurkku, paprika, maissi ja majoneesi.
Lisää rapujen saksi- ja pyrstölihat pinnalle.
Anna maustua hetki jääkaapissa.
Koristele tillillä ja sitruunalla.
| | MÄTILEIVÄT- Vaaleata paahtoleipää
- Muikunmätiä
- Hienonnettua sipulia
- Tilliä
- Pippuria
- Suolaa (jos mäti ei ole suolattua)
Paahda leivät rapeiksi.
Sekoita mäti, smetana, sipuli ja pippuri.
Levitä paahtoleivän päälle.
Koristele tillillä.
| | MÄTI JA BLINIT (10 kpl.)Taikina:
- 4 dl kermaviiliä.
- 20 g hiivaa.
- 2 dl tattarijauhoja.
- Ripaus sokeria.
- 1 dl maitoa.
- Ripaus suolaa.
- 1 rkl voita.
- Munan keltuainen.
- Munan valkuainen.
Lisäksi:
- Muikun- tai mateenmätiä.
- Smetanaa.
- Sipuli silppua.
Lämmitä kermaviili kädenlämpöiseksi, lisää joukkoon hiiva.
Hiivan liuettua lisää tattarijauhot ja sokeri.
Anna taikinan kohota huoneenlämmössä n.2-3 tuntia.
Kuumenna maito, sulata voi ja vatkaa valkuainen vaahdoksi.
Sekoita kohonneeseen taikinaan kuuma maito, voisula,
suola, keltuainen ja vaahdotettu valkuainen.
Paista runsaan voin kanssa.
Tarjoillaan kuumana mädin, smetanan ja sipulin kanssa.
| | |
|